dijous, 13 d’agost del 2009

Els adivasis


Els adivasis són els aborígens de l'Índia. Són descendents dels primers pobladors del sud de l'Àsia i el seu nom significa 'antics habitants'. Durant les invasions dels perses i els mongols van ser arraconats cap a les muntanyes i les selves, on han viscut fins ara, en comunitats i conservant els seus costums. El 1950 representaven un 7% de la població total. Sense casta, com els Dalit o també anomenats Intocables, tenen en comú la discriminació i explotació que els sotmet la resta de població indo-ària en general.

Tradicionalment, entre els adivasis les terres solen ser col·lectives i sense lleis de propietat individual, raó per la qual ha facilitat que polítics i terratinents hagin usurpat els seus béns. L'estat tampoc els ha afavorit històricament. Moltes vegades, amb l'excusa de proveir d'aigua potable i energia a la població urbana, se'ls ha desplaçat a zones precàries.

Actualment l'India acull uns 70 milions d'adivasis repartits en 400 tribus. Per ser comunitats indígenes, el govern indi els ofereix certes garanties, però ells tampoc prenen consciència de les proteccions per manca de formació. ONG's com ADA tenen per objectiu fer que els adivasis prenguin consciència dels seus drets i siguin capaços de reclamar-los.

Com vam viure a Rondònia, molts d'aquests projectes es fan a través de les nenes i dones, que encara pateixen més la marginació. Les formen en salut, planificació familiar, i ajuden a tirar endavant iniciatives empresarials, associacions, etc amb microcrèdits i ajudes.

... El sud és el sud... fins quan?
El patró es repeteix. Tot això em fa pensar en les Associaçâo de Mulleres que vam conèixer a Brasil. El projecte de les gelees, de les biojoies, de les flors reciclades, etc. Esperem tenir la sort de conèixer a molts i moltes adivasis aquests propers dies a les zones rurals on estarem. Tan de bo sapiguem tranmetre'ls-hi entusiasme per seguir lluitant, i ells ens treguin tots els pardals que portem del 1er i suposat món desenvolupat.
+ referències

1 comentari:

  1. Ei Teresa, una escrit molt interessant i una foto xulíssima. No en tenia ni idea d'aquesta ètnia tan antiga a l'Índia! Has arribat a l'ïndia amb ADA, amb una ONG? Què hi fas allà? Bon viatge i bona sort. Aniré seguint els teus escrits!!!

    Josep

    ResponElimina